Grá Fíor Gypsy Cobs

Click here to edit subtitle

Irish Cob ~ Gypsy Cob

De Irish Cob is een van oorsprong Iers en Engels ras, zoals de naam al doet vermoeden. Het ras kende vermoedelijk zijn ontstaan omstreeks 1500.

Zigeuners/Gypsies hadden nood aan een betrouwbaar gezinspaard om hun schitterende woonwagens toe te vertrouwen.
Uit allerlei kruisingen met oa Welsh, Fell, Dartmoor pony’s, maar ook shires en clydesdales ontstond zo de Irish Cob.


De Irish Cob is een opvallende verschijning en lijkt wel een sprookjespaard. De paarden zijn meestal bont. Dit heeft zo zijn redenen van ontstaan: bonte dieren werden namelijk niet door het leger in beslag genomen en waren makkelijk aan de hand van hun vlekken van elkaar te onderscheiden, wat een prima diefstalbeveiliging was. Er bestaan echter ook eenkleurige Irish Cobs.

De lange manen, dikke staart en wapperende sokken zijn eveneens een typerend kenmerk van het ras. Verder zijn ze compact gebouwd, met bij voorkeur een imposante hals, stevig beenwerk en een klein, expressief hoofdje.


Trokken ze vroeger het hebben en houden van de zigeuners, inmiddels werden ze ontdekt als het ideale recreatiepaard! Gaande van ongeveer 1m20 tot 1m70 zijn ze bij uitstek geschikt voor elk type ruiter en bovendien zijn ze super veelzijdig, robuust en hebben ze een gouden karakter.


Irish Cobs zijn al naargelang de streek en het type paard en stamboek ook gekend als Black & White's, Gypsy Cobs, Gypsy Horses, Vanners, Coloured Cobs, Tinkers...


Meer stamboekinfo vindt u hier: www.irishcobsociety.be